Informatie

Ga óók productief aan de slag met een BMO Automatisering voor uw CNC machine! Heeft u een vraag, wilt u vrijblijvend advies? Of wilt u een demo ervaren? Bel naar +31 (0)495 729 640 of vul dan onderstaand uw gegevens in, en één van onze specialisten neemt spoedig contact met op!

    Robotcel zorgt voor vervijfvoudiging productiviteit bij Matec Maschinenbau

    Matec Maschinenbau (Eschweiler) kiest voor flexibele automatisering met BMO robotcel

    In het eerste jaar dat de Platinum 50 robotcel van BMO Automation bij Matec Maschinenbau een 5-assig bewerkingscentrum belaadt, heeft de spindel van de nieuwe machine 4.500 uren gedraaid. Spaan tot spaantijd. Zeker 5 tot 6 keer meer dan wanneer de toeleverancier uit Eschweiler de machine in twee ploegen met de hand zou hebben beladen. “Automatisering is een bouwsteen die hoort bij toekomstgericht werken”, stelt Rene Ohlenforst, een van beide eigenaren. Om deze hoge productiviteit te halen, moet je wel als verspaner het hele proces beheersen.

    Matec Maschinenbau in Eschweiler is een typische ‘Lohnfertiger’. Een jobber, die precisiecomponenten verspaant en complete modules bouwt voor klanten in uiteenlopende sectoren. De éne CNC machine waarmee Rene Ohlenforst en zijn compagnon Lars Dick in 2001 zijn begonnen, is anno 2022 vervangen door een machinepark met zo’n 35 CNC machines, erodeer- en slijpmachines, meetsystemen; alles wat een moderne toeleverancier nodig heeft om aan de alsmaar hogere eisen te voldoen. Twee jaar geleden hebben de beide ondernemers een nieuw bedrijfspand gebouwd. Het dak ligt vol met zonnepanelen. “In de zomer zijn we qua energie volledig zelfvoorzienend”, vertelt Rene Ohlenforst trots. Nadenken over hoe je als verspanende toeleverancier duurzamer wordt, hoort in zijn ogen erbij. Net zoals ze hebben nagedacht hoe ze zich als toeleverancier toekomstproof maken.

    Onterechte angst

    BMO Automation heeft hem overtuigd dat je met de Platinum robotcellen flexibel kunt automatiseren, zonder dat medewerkers specifieke robotkennis nodig hebben. Want dat was vooraf z’n grote angst: doet de technologie wat ze belooft te doen of is ze toch te complex? “Programmeren is zo eenvoudig dat zelfs onze leerlingen dat doen.” Hierin schuilt voor Rene Ohlenforst de kracht van de automatisering zoals de Nederlandse leverancier die heeft ontwikkeld. Alle know how om de robot de juiste bewegingen te laten maken, is geïntegreerd in de besturing, zodat de operator enkel nog een paar getallen hoeft in te geven.
    “Standaard zit er een volledige dag praktische scholing bij. BMO Automation merkte dat we twijfelden en heeft toen het aantal scholingsdagen verruimd tot 5 waarvan 1 dag een maand vóór de levering. Die extra 5 dagen hebben we helemaal niet nodig gehad. Na drie dagen liep de robotcel al. Daarna moesten we alleen nog finetunen.”

    Vraag blijft groeien

    Want de markt verandert, zien de beide eigenaren van Matec Maschinenbau. De vraag naar hoogwaardige precisiecomponenten groeit; ook in de komende jaren, verwacht Rene Ohlenforst. “Klanten beginnen echt na te denken over het terughalen van productie uit het Verre Oosten, omdat ze een hogere leverbetrouwbaarheid zoeken.” Maar ze zoeken wel flexibiliteit in de toelevering. En de kosten moeten concurrerend zijn met lage lonen landen, ondanks dat in de Duitse industrie de loonkosten steeds verder stijgen. Tegelijkertijd merkt de toeleverancier dat het steeds lastiger wordt vakmensen te vinden; zelfs leerlingen zijn lastig over te halen. “De uitdaging is: hoe worden we productiever? Hoe vergroten we de productiviteit en verlagen we de kosten”, vat Rene Ohlenforst samen.

    “Zonder automatisering vraag je je op een dag af hoe een ander het onderdeel voor dat geld kan maken”

    Rene Ohlenforst, Matec Maschinenbau

    Robotcel biedt flexibel antwoord op toenemende vraag

    Het antwoord heeft Matec Maschinenbau gevonden in de Platinum 50 robotcel van BMO Automation, de Nederlandse fabrikant van flexibele robotlaadsystemen voor CNC machines waarmee onbemande Multi Batch productie mogelijk is. Matec Maschinenbau heeft deze Platinum 50 cel een jaar geleden gekoppeld aan een DMG MORI DMU 75 monoBLOCK 5-assig bewerkingscentrum, die gelijktijdig met de robotcel is gekocht. Omdat de Platinum cellen van de Nederlandse leverancier standaard geschikt zijn voor het beladen van twee CNC machines, heeft BMO Automation ook een al wat oudere DMG MORI 70 evolution aan de robotcel gekoppeld. Het resultaat van deze investering? “Een glimlach op het gezicht van de metaalondernemers”, lacht Rene Ohlenforst.
    “Binnen vier weken liep de productiecel als een Zwitsers klokje. Onze angst voor de robottechnologie is volkomen onterecht geweest.” In het eerste jaar heeft de DMU 75 monoBLOCK zo’n 4.500 spindeluren gedraaid. “Spaan tot spaantijd”, voegt de metaalondernemer er voor alle duidelijkheid aan toe. Hij schat dat het aantal spindeluren een factor 5 tot 6 hoger ligt dan wat normaal is bij de toeleverancier, die in twee ploegendienst werkt.
    “Door te automatiseren, win je méér dan de derde ploeg op een dag. We draaien nu in het weekend vrijwel onbemand. En we hebben overdag geen machinestilstand als de medewerker een keer naar het toilet gaat, koffie haalt, bezig is met een nieuw programma, of ziek wordt.” Rene Ohlenforst wil hiermee niks ten nadele van zijn vakmensen zeggen, die hij enorm waardeert. Hij heeft begrip voor de medewerker die als hij koffie haalt even met een collega praat. “Onze medewerkers zijn geen robots. Mensen kunnen de takttijd van een robot onmogelijk volhouden.”

    Willy helpt flexibel produceren

    Willy, zo noemen de medewerkers de robotcel van BMO Automation. Rene Ohlenforst vindt het belangrijk dat de medewerkers de robotcel als een aanvulling op zichzelf zien; als een collega. De Platinum 50 cel combineert producthandling met pallethandling. Matec Maschinenbau gebruikt deze laatste functie op de DMU 75 MonoBLOCK voor het wisselen van de machineklemmen. De BMO besturing is leidend, bepaalt welk NC-programma gekozen wordt en stuurt dan de robot en machine aan om eventueel de klem te wisselen. Multi Batch noemt BMO Automation deze manier van werken. In een weekend werkt de robotcel volledig manloos verschillende orders af, waarbij seriegroottes uiteenlopen van 50 stuks tot vele honderden. Zowel rechthoekige als ronde materialen worden door elkaar heen bewerkt. “BMO helpt ons dat te doen dat we eerst niet konden, namelijk heel flexibel produceren”, zegt de metaalondernemer hierover.
    De BMO software op de cel is eenvoudig te bedienen: Via het simpel te bedienen intuïtieve menu geeft de operator een spoedorder voorrang. Deze vorm van automatisering zorgt niet alleen voor een hogere productie maar tegelijkertijd voor een hogere leverbetrouwbaarheid. “Als een klant op maandag belt en vrijdag 300 producten nodig heeft, weten we zeker dat deze donderdag klaar zijn. Zonder automatisering kun je zo’n spoedorder inplannen, maar als de medewerker de dag voor levering ziek naar huis gaat, moet je de klant teleurstellen.” Op de DMG MORI DMU 70 Evolution freest Matec Machinenbau de wat grotere series.
    Omdat deze machine slechts twee kanalen door de tafel heeft, kunnen klemmen niet automatisch gewisseld worden. Hierdoor zijn ze beperkt in de afmetingen die ze op de DMU 70 eVo volcontinu kunnen produceren en daarom kiezen ze voor de grotere series op deze machine. De hoge productiviteit komt mede doordat de spindel niet meer stil staat als de medewerkers een nieuw werkstuk programmeren. De toeleverancier uit Eschweiler hanteert een mix van CAM-programmeren en aan de machine programmeren. Dit omdat het belangrijk is dat de CNC operators zich blijven ontwikkelen. Voordat de beide machines geautomatiseerd werden, stond de spil stil als een nieuw werkstuk geprogrammeerd werd. Nu loopt de machine door, de robot zorgt voor het beladen terwijl de vakman aan een nieuw programma werkt.

    Belang van procescontrole

    “Automatisering is een bouwsteen die erbij hoort om toekomstgericht te werken”, zegt de ondernemer. Hij vergelijkt het met de komst van de eerste CNC besturingen. Bedrijven die niet zijn meegegaan in deze ontwikkeling en vast hebben gehouden aan conventionele machines, kunnen amper nog concurreren. “Zonder automatisering kom je er op een dag achter niet meer te kunnen concurreren met bedrijven waar de machines wel 24/7 draaien. Dan stel je je op een dag de vraag hoe het kan dat anderen een onderdeel voor 3,5 euro maken, terwijl wij er 6 euro voor moeten rekenen.” De oplossing behelst echter veel meer dan enkel een robot installeren. De reden waarom Matec Maschinenbau in het eerste jaar 4.500 spindeluren maakte op de nieuwe DMU 75, is dat de toeleverancier al grip had op elk facet van het proces. Want alleen dan is zowel het eerste als laatste deel van een batch even nauwkeurig.
    Voor deze procesbeheersing zijn goede vakmensen met kennis van het proces nodig en de juiste randvoorwaarde. Zoals klimaatbeheersing in de productiehal en hoogwaardige CNC machines met alle opties om het proces daadwerkelijk te controleren. Matec Maschinenbau heeft bijvoorbeeld gekozen voor het gereedschapmagazijn met 200 posities; voor gereedschapcontrole met een laser, voor nauwkeurige meettasters om het product in de klem te meten.
    En voor het reinigingsstation dat BMO Automation als optie bij de Platinum cel aanbiedt. De toeleverancier uit Eschweiler was de eerste in Duitsland die hiermee is gaan werken. Rene Ohlenforst: “Nadat de robot het stuk gewisseld heeft en de machine weer loopt, wordt het andere stuk gespoeld en het koelmiddel wordt ervan af geblazen. Stukken gaan schoon en droog het rek in, zodat we na het weekeinde geen vlekken of vieze stukken hebben.” Nergens op besparen en zorgen dat je het totale proces beheerst, dat is voor Rene Ohlenforst de sleutel voor succes. En dat zul je als precisie verspaner zelf moeten doen, zegt hij.

    matec-cnc.com