Smelt Drunen kiest voor europallet module bij BMO Platinum 50 cel

Extra opslagruimte in robotcel als cyclustijden kort zijn

Om ook bij relatief korte cyclustijden ’s nachts en in het weekend zoveel mogelijk onbemande productie-uren te kunnen maken, heeft Smelt Drunen de nieuwe Platinum 50 cel van BMO Automation uitgebreid met de optie europallet als extra lade. “In sommige gevallen is het volume in combinatie met de cyclustijd dusdanig dat je de nacht niet vol kan maken. Dat is zonde uiteraard! Daarom deze oplossing”, zegt Stefan Smelt, directeur-eigenaar van Smelt Drunen.

De metaalonderneming levert toe aan verschillende sectoren. Van scheepsvaart en offshore tot machinebouw, de procesindustrie, bouw en transport en logistiek. Naast CNC frezen en draaien, assembleert het ook. De variatie in producten is groot. Daarom zocht het bedrijf voor de nieuwe Okuma Multus multitaskingmachine een automatisering die flexibel is.

Goede ervaringen met BMO

Na het vergelijken van twee aanbieders én het bezoeken van referentieklanten, heeft hij gekozen voor de Platinum 50 cel van BMO Automation. Eerder heeft de toeleverancier een Hedelius Acura50 EL én Hedelius Acura 65EL al geautomatiseerd met een Titanium cel van BMO Automation. “Gezien de positieve ervaringen met de andere BMO cel waren we vrij snel overtuigd”, zegt Stefan Smelt. Daarnaast heeft de software van BMO mede de doorslag gegeven. “Die is heel gebruiksvriendelijk.” En de Titanium cel biedt Smelt Drunen met product handling en pallet handling de flexibiliteit die het zocht.

Kleine series

De nieuwe robotcel zal vooral gebruikt worden voor de productie van kleinere series, tussen de 20 en 200 stuks. Af en toe zal er echter ook een grotere serie geproduceerd worden. Stefan Smelt vindt de totale bewerkingstijd een minstens zo belangrijk gegeven dan het aantal producten dat onbemand wordt gemaakt. Daarom heeft hij gekozen voor de optie europallet ‘als extra lade’ in de Platinumcel. Stefan Smelt: “Met deze optie kunnen we extra werkvoorraad klaar zetten om tijdens de nacht / weekend door te produceren. Het is uiteraard zonde als de machine en robot stilstaan omdat de cyclustijden soms kort zijn.”

Tijd voor bemande productie

Stefan Smelt verwacht dat de toeleverancier komende jaren nog meer gaat automatiseren. “We zien nog steeds wekelijks nieuwe mogelijkheden om producten te automatiseren.” Uiteindelijk rekent hij erop dat 15 tot 20% van het werk geautomatiseerd gemaakt zal worden. “Op het moment dat we tegen de grenzen aanlopen van de productiecapaciteit zullen we moeten overwegen een nieuwe investering te doen. Het percentage geautomatiseerde productie zal langzaam blijven stijgen verwacht ik, maar naast het seriematige werk zijn wij ook actief in enkelstuks tot kleine series van complexere werkstukken. Die zullen altijd bemand gemaakt moeten worden.” Die worden overdag gemaakt in twee ploegen door ervaren CNC-operators. Het seriematige en terugkerende werk dat niet constant bemand hoeft te worden, gaat immers 24 uur per dag door op een van de robotcellen.

Lay-out voorbeelden Okuma