Uit alle installaties die we afgelopen maanden hebben uitgevoerd pikken we er één uit waar we extra trots op zijn of waar een speciaal verhaal achter zit. Deze maand is het niet één maar zijn het twee installaties bij G.M.O. Nederland in Hapert. Deze klant heeft namelijk een maand na elkaar twee robot automatiseringen bij BMO Automation besteld. Bijna gelijktijdig hebben we een Titanium 180 aan een Okuma MU-5000V en een Platinum 50 Frontloader aan een Okuma MB-5000H geïnstalleerd.
‘Met een automatisering van BMO Automation maakt het eigenlijk niet veel uit wat je wilt gaan produceren. Je krijgt een gigantische flexibiliteit. De indeling van de lades en de gebruiksvriendelijke programmatuur. Het is bijna oneindig, het biedt gewoon zo veel mogelijkheden.’
Jeroen Sleddens is samen met Herwin Jansen eigenaar van G.M.O. Nederland. Laatstgenoemde kon helaas niet aanwezig zijn bij het gesprek, maar Jeroen maakte graag tijd vrij om te vertellen over de installatie van beide BMO automatiseringen. Nadat we eerst de beide machines aan het werk hadden gezien gingen we zitten voor een zeer openhartig interview.
Laat ik gelijk met de deur in huis vallen. Waarom heeft G.M.O. Nederland voor BMO Automation en Okuma gekozen?
“Laat ik eerst even uitleggen hoe het beslissingstraject is verlopen voor de Titanium 180 en de Okuma MU-5000V. We zijn alles bij elkaar anderhalf jaar bezig geweest om te kijken welke nieuwe CNC machine we nodig hadden en welke automatisering we eraan wilden plaatsen. Persoonlijk was ik altijd gecharmeerd van een horizontale machine. Waarom? De ervaring die we ermee hebben. De capaciteit is groot en je kunt er veel mee maken.”
Maar uiteindelijk is de keuze gevallen op een 5-assige machine? “Ja klopt. We zijn op uitnodiging van Gelderblom (Okuma dealer Nederland) op bezoek geweest bij Okuma in Japan. We kregen daar helder welke extra mogelijkheden een 5-assige machine ons bedrijf kon bieden. Toen werd op een gegeven moment het totaal plaatje duidelijk dat we voor toekomstige groei behoefte hadden aan een sterke stabiele vijf-asser.”
“Voor de keuze van de automatisering waren we in contact met twee leveranciers waaronder BMO. Op meerdere locaties zijn we gaan kijken bij bedrijven met vergelijkbare combinaties. Verspaners met alleen pallet handling maar ook een automatisering van BMO met pallet- én product handling. Voor ons werd het al snel duidelijk dat we moesten gaan voor pallet- én product handling, omdat dit ons de meeste flexibiliteit zou bieden. De Okuma-BMO combinatie liep ook al naar tevredenheid bij andere bedrijven en dat gaf ons vertrouwen dat we een goed werkende combinatie kochten.”
Dat was de keuze voor de eerste combinatie. Vrij snel achter elkaar werd de handtekening gezet voor een horizontale Okuma en een BMO Platinum Frontloader.
“Klopt.” zegt Jeroen met een glimlach “Tussen de eerste aanschaf en de tweede zat nog geen drie weken. Dat heeft te maken met de oprichting van een tweede werkmaatschappij, namelijk G.M.O. Rail. Daarin hebben we samen met de klant eigen producten ontwikkeld (kunststof doorvoerblokken voor de invoer van kabels in railspoelen voor op het spoor). Op een bepaald moment begon dit te lopen, de monteurs waren zo enthousiast en de vraag nam hierdoor snel toe. De gewenste aantallen kregen we niet meer snel genoeg bemand geproduceerd, daarvoor moest er echt een nieuwe CNC machine met een automatisering komen.
“Als we alle cyclustijden bij elkaar optelden zat de oude machine letterlijk vijftig weken vol. Elke verruiming die de klant zou vragen konden wij niet meer aan. We hebben toen een horizontale Okuma MB5000-H gekocht en deze gekoppeld aan een BMO Platinum 50 Frontloader. Die combinatie was zoveel sneller. Met de snellere spindel en een dubbele grijper op de robotkop, zodat die continu doorgaat met minimale wachttijden, kan deze combinatie 48 uur achter elkaar non-stop blijven lopen. Ongekend.”
“De machines van Okuma, toch een van de beste machines die er op frees gebied zijn, daar passen de BMO automatiseringen perfect bij. Ze vullen elkaar aan.”
De beide combinaties draaien al een tijdje mee. Zijn jullie nog altijd tevreden met de keuze voor BMO Automation en Okuma?
“Zeker. De keuze voor pallet- én product belading in één robot automatiering werpt zijn vruchten af. Als je kijkt naar ons werkpakket. We hebben series van 1, 2, 10, 20 maar ook van 100 of 200 stuks. Alles kun je achter elkaar via de robot laten lopen. De specials die maken we op een aparte pallet. Een groot deel van ons pakket zijn kleine series. Die kunnen we laten draaien op pallets maar series van 2 of 4 stuks draaien we ook makkelijk via productbelading. Je hebt niet zoveel pallets nodig terwijl je capaciteit toch heel groot is. Denk gewoon slim na. Even een serie met groter materiaal? Pak even een paar millimeter meer dan kun je het allemaal uit hetzelfde stuk ruwmateriaal halen. Standaardiseer het uitgangsmateriaal. Werk slim en flexibel.”
“Zet ruwmateriaal in de lade of op pallet. Stel het af en de robot die gaat. Het grote voordeel van de Okuma MU-5000V, het gereedschapsmagazijn biedt plaats aan 289 gereedschappen. Dat is geen limitering meer. Wij draaien met gemak volcontinu meer dan 15 verschillende series met allemaal eigen unieke gereedschappen. De capaciteit is ongekend, we kunnen er makkelijk een paar nieuwe productseries bij zetten. De Okuma 5-asser biedt zeer veel mogelijkheden. Met de BMO robot eraan krijg je gewoon zo een grote capaciteitsveruiming van 100 palletplaatsen en zeven productlades met elk hun eigen geoptimaliseerd raster. Hoeveel materiaal kun je er wel niet in kwijt. We krijgen gemakkelijk de 24 uur gevuld krijgen. Soms wel langer, 2 á 3 dagen achter elkaar. Die machtige Okuma vijf-asser staat gewoon nu al 4 á 5 weken continu verschillende productseries achter elkaar te frezen. Continu!”
“Het is vooral kijken naar je eigen werkpakket. Veel speciale opspanningen dan zit je meer bij pallethandling, maar heb je een klein beetje seriematig werk dan zeg ik al heel veel vlug automatiseer het materiaal handling gestuurd. Voor ons was het heel duidelijk, de combinatie, die was voor ons zo ontzettend belangrijk. En dat bewijst zich ook gewoon op dit moment.”
“Daarnaast is het ook gewoon één plaatje. Vaak heb ik met klanten op kantoor al van alles besproken en dan lopen we even de fabriek in om naar de machines te gaan kijken. Dan is het vaak ‘Wow’. Dat is gewoon de reactie. Er staat iets, één geheel, in totaliteit, een geïntegreerde oplossing. Ik hoef dan niks meer te zeggen. De machines van Okuma, toch een van de beste machines die er op frees gebied zijn, daar passen de BMO automatiseringen perfect bij. Ze vullen elkaar aan.”
Hoe vertaalt zich dit in het aantal spindeluren?
“Spindeluren hebben we het over, de machine staat ook stil voor productwissels en gereedschapswissels. Ik tel nu ongeveer 20 uur per dag. Uiteraard wel afhankelijk van de producten die je erop hebt staan. Ik hoor wel eens bij andere bedrijven kijk hier eens wat een spindeluren wij halen per jaar maar dan staat een product er twee weken op. Dat is natuurlijk anders bij ons. Wij hebben andere cyclustijden 10 minuten hier, kwartiertje daar, soms eens een half uur en we hebben nu series erop staan die 40 minuten lopen. Maar toch halen we een heel hoog aantal spindeluren op de machines. Waarbij we wel de vrijheid hebben om nog snel een serie tussendoor te doen. Beide combinaties geven ons capaciteit maar ook flexibiliteit.”
“Met het systeem van BMO Automation maakt het eigenlijk niet veel uit wat je wilt gaan produceren. Je beschikt over een gigantische flexibiliteit. De indeling van de lades en de gebruiksvriendelijke programmatuur. Het is bijna oneindig, het biedt gewoon zo veel mogelijkheden. Vrijwel al onze productseries kunnen we over de BMO-Okuma combinatie laten lopen. Ik had vooraf ook gedacht dat er veel meer operators aan de Okuma zelf zouden moeten staan” zegt Jeroen wederom met een brede glimlach. “Maar er staat nauwelijks iemand aan. Als de robot en machine goed zijn ingericht en op elkaar zijn ingespeeld dan loopt het proces vanzelf. Dan staat de operator er enkel nog aan om een nieuwe productjob toe te voegen of om nog een paar dingen te finetunen. Als ik kijk naar onze operator die beheert nu meerdere machines.”
Hebt u nog tips voor andere bedrijven die willen automatiseren?
Denk vooraf goed na welke producten je via de robot automatisering en de CNC machine wil laten lopen. Maar wees ook niet bang om de stap te nemen. Wij beschikken over een aantal goede vakmensen die leergierig zijn en slim met de combinaties omgaan. Ze zoeken steeds weer nieuwe toepassingen hoe bepaalde producten kunnen worden beladen en opgepakt. Dat merken we nu al dat we daar slimmer mee omgaan, zodat we nog meer producten via de automatisering kunnen laten lopen. We hebben onze eigen mogelijkheden hierin verruimd. Zorg er daarnaast voor dat je je goed laat informeren en dat je een totaaloplossing koopt, een plug-and-play pakket. Zorg dat er samengewerkt wordt en dat de combinatie een bewezen staat van dienst heeft. Koop een totaalpakket.
Achtergrond G.M.O. Nederland B.V.
G.M.O. Nederland, gelegen in Hapert, werd in 1990 opgericht. Het bedrijf heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in de productie van fijnmechanische precisie onderdelen en het vervaardigen van modules, van enkelstuks tot kleine en middelgrote series. Daarvoor beschikt G.M.O. Nederland over flexibel inzetbare high-end productiesystemen voor draai- en freesbewerkingen en een 30-tal ervaren vakmensen. De toeleverancier levert onder meer aan machinebouwers, matrijzenbouwers, automotive en andere industrieën die op basis van een hoge leverbetrouwbaarheid en flexibiliteit een langdurige relatie met G.M.O. Nederland hebben opgebouwd.
Meer informatie is te vinden op www.gmonederland.nl