Flexibele automatisering van precisiefrezen
Soltech Fijnmetaal ontwikkelt zich tot een toeleverancier van hoogwaardige, complexe onderdelen. Het slaagt erin de processen zo stabiel te krijgen, dat ook complexe precisieonderdelen onbemand bewerkt kunnen worden. Hiervoor gebruikt de precisie verspaner onder andere de oplossingen van BMO Automation.
Sinds Maurice Brands in 2011 Soltech Fijnmetaal overnam, is er veel veranderd. “We waren een echte jobber maar worden steeds meer een partner voor onze klanten. We produceren nog altijd fijnmechanische componenten, maar leveren thans ook een totaalplaatje, inclusief meedenken over maakbaarheid, een meetrapport, grade 4 en grade 2 reiniging en eventueel assemblage”, zo vat hij de groei samen. De klanten van Soltech Fijnmetaal komen uit verschillende marktsegmenten: van semicon en medisch tot vliegveldtechnologie, warehousing en ook agro. Hieronder vallen kleine tot grote OEM’s, maar ook als Tier 2 en of Tier 3 leverancier is Soltech Fijnmetaal actief.
Digitalisering en automatisering
Vanaf het moment van overname door Maurice Brands is digitalisering en automatisering een rode draad geweest bij elke keuze in ontwikkeling en investering. “We willen slimmer werken”, voegt Johan Houben (technisch adviseur) daaraan toe. Soltech Fijnmetaal is een koploper als het gaat om digitale communicatie met klanten en leveranciers via het Smart Connected Supplier Network (SCSN), waardoor orderinformatie automatisch tussen de ERP-systemen van het bedrijf, klanten en leveranciers wordt uitgewisseld.
Maurice Brands: “Bij sommige klanten kan een bestelling wel uit 100 orderregels bestaan, die komen nu automatisch in ons ERP-pakket binnen.” Dit moest voorheen handmatig per regel ingevoerd worden. Via diezelfde SCSN-koppeling ontvangt Soltech ook elke dag actuele prijzen van zijn materiaal leveranciers zodat offertes snel aan klanten kunnen worden aangeboden. In het verleden moest voor elk stukje materiaal een offerte naar de materiaal leverancier gestuurd worden. “Wij nemen het voortouw en nemen onze klanten mee in deze stappen om met elkaar de digitale koppeling te leggen.”
Personeelsbestand verdubbeld, omzet vervijfvoudigd
Als je de werkplaats binnenstapt, zie je meteen de BMO Titanium 180 robotcel met de twee Mazak machines. Recht hier tegenover staat de BMO Platinum 50, waaraan nu naast de Victor A110 een VCenter A130 van deze fabrikant is gekoppeld. De Mazakcel en de Victorcel, zo noemen de frezers het. Door te robotiseren, digitaliseren en automatiseren heeft Soltech Fijnmetaal de omzet sinds de overname vervijfvoudigd, terwijl het aantal medewerkers slechts verdubbeld is. De eerste robotcel van BMO Automation was een Platinum 50, deze draait al een aantal jaren probleemloos. Begin dit jaar is er een tweede BMO geïnstalleerd, een Titanium 180 met pallethandling en producthandling.
Johan Houben: “We hadden al jaren de ambitie om verder te groeien, maar de mogelijkheden in onze vorige huisvesting waren beperkt.” Nadat besloten werd om in 2021 te verhuizen naar het nieuwe pand in Valkenswaard waren nieuwe investeringen weer mogelijk op zowel het vlak van CNC machines als robots. Begin 2023 werd met de aankoop van een Mazak Variaxis C600 5-assig bewerkingscentrum ook de keuze gemaakt om deze te koppelen aan een nieuwe robotcel samen met de eerder aangekochte Mazak Variaxis J600. De keuze voor de nieuwe robot viel door de goede ervaringen met BMO op de Titanium 180. Door de bestaande Mazak J600 te koppelen aan de nieuwe robotcel kwam er een plek vrij bij de Platinum 50. Meteen werd toen besloten om samen met BMO de standalone Victor A130 5-asser te koppelen aan deze robot. Deze op maat gemaakte koppeling met een niet voorbereide machine werd in samenwerking met Soltech compleet door BMO verzorgd waardoor er twee 5-assige cellen ontstonden.
Eerste zelfinstellende grijper van Nederland
Soltech Fijnmetaal was destijds het eerste Nederlandse bedrijf dat de zelfinstellende grijper van BMO ging gebruiken in de Platinum 50. Maurice Brands: “De automatiseringsmarkt had toen een sterke focus op pallethandling. Maar dat was niet onze visie. Wij maken tien stuks van het ene product en dan dertig stuks van het andere. BMO bood producthandling aan en de veelzijdigheid van de robot was precies wat we zochten.” Hij herinnert zich nog dat de Platinum 50 cel in het eerste weekend 48 uur productie heeft gedraaid. De ombouw van de beide cellen naar de nieuwe machine-indeling verliep soepel, omdat de beide Mazak machines af fabriek zijn voorbereid voor automatisering.
“Je gaat een evolutie in als je begint met automatiseren. De BMO Titanium 180 is weer een volgende stap in dit proces”
Johan Houben, Soltech Fijnmetaal
Opspanningswissel
De nieuwe Titanium 180 robot is geschikt voor zowel product alsook pallet handeling. Dit betekent dat de robot zowel werkstukken in de klem alsook klemmen zelf kan wisselen, naast de producthandling die de materialen vanuit een lade pakt en de werkstukken hierin terugplaatst. Johan Houben: “Denk aan grote producten die we nu onbemand kunnen bewerken. Of producten met hoge nauwkeurigheden die we in de klem naar de meetkamer kunnen brengen. We zijn een bedrijf dat vandaag producthandling nodig heeft, morgen pallethandling. Met de grote cel kunnen we nu beide.” Maurice Brands noemt dit het beste van twee werelden. “Je moet zo divers mogelijk zijn, daarom wilden we beide opties.” Deze cel is klaar voor de volgende stappen die Soltech Fijnmetaal wil gaan zetten. Bijvoorbeeld in de cel de producten spoelen met demiwater en dan droogblazen om vlekvorming te voorkomen. Of via de software van de BMO-cel de standtijd van de gereedschappen bewaken, om het onbemande proces nog verder te verbeteren. “Je gaat een evolutie in als je begint met automatiseren. De BMO Titanium 180 is weer een volgende stap in dit proces. De volgende stap zal zijn de robot in het CAM-programma mee programmeren. We willen zo min mogelijk hands-on aan de machine”, zegt Johan Houben.
Repeterende taken weghalen bij de vakman
Door de investering van de BMO Titanium 180 robotcel met de nieuwe 5-assige Mazak C600 freesmachine heeft Soltech de capaciteit voor onbemande productie fors vergroot. Het wil repeterende taken zoveel mogelijk weghalen bij de schaarse vakmensen. Zo zijn bijvoorbeeld alle CNC machines aangesloten op een koelsmeermanagementsysteem met dubbele ringleiding, waarmee de concentratie per machine kan worden aangepast. Ook verspaningskennis wil men in een database gaan borgen, zodat het makkelijker wordt op dezelfde manier te werken. “Er gaat veel tijd verloren doordat niet direct duidelijke informatie beschikbaar is”, legt Maurice Brands uit. “Door deze kennis digitaal vast te leggen, kun je sneller nieuwe jobs opstarten.” Want de vier machines aan de beide BMO robotcellen kunnen in principe 24/7 doordraaien. En dankzij de uitbreiding met pallethandling, kan Soltech Fijnmetaal nu ook de complexe en zwaardere werkstukken onbemand bewerken. “Vroeger moesten we dergelijke producten overdag doen omdat ze op een pallet moesten. Zodra we nu het proces hebben ontwikkeld, kunnen we ze ook onbemand ’s nachts produceren.”